برآوردهای سازمان سلامت جهانی، بیانگر پیر شدن جامعه بشری است. در حال حاضر تخمین زده می شود هر 3 ثانیه یک نفر به دمانس مبتلا شده و هر سال ده میلیون نفر به این تعداد افزوده می شود. در ایران هر 7 دقیقه یک نفر به دمانس مبتلا شده و تخمین زده می شود که در حال حاضر بیش از 900 هزار نفر با این بیماری در ایران زندگی می کنند و احتمالا تا سال 1430 این رقم به بالای 3 میلیون نفر خواهد رسید.
در حال حاضر فقط 10% از افراد مبتلا به دمانس تشخیص داده می شوند. در نتیجه در آینده ای نه چندان دور با بیماری های شایع دوران سالمندی بخصوص اختلال شناختی و حافظه (دمانس ) مواجه خواهیم شد.
تشخیص به موقع و درمان در مراحل اولیه بیماری می تواند پیشرفت بیماری را کند نماید و کیفیت زندگی افراد مبتلا و مراقبت کننده را بالا ببرد. همچنین با در دست داشتن آمار صحيح و مشخص نمودن عوامل خطرساز بیماری و در نهایت با ارائه داده ها به مسئولين، می توان زمینه برنامه ریزی برای این قشر افراد جامعه -جهت ایجاد خدمات حمایتی مناسب را تسهیل نموده و باعث صرفه جویی اقتصادی کشور در مسیر صحیح شد.
با توجه به خاکستری شدن جمعیت ایران و افزایش ابتلا به دمانس و عواقب نامطلوب روانی/ جسمانی/ اجتماعی و اقتصادی این بیماری بر جامعه، انجمن دمانس و آلزایمر ایران که یک نهاد مردمی و از اعضای فعال انجمن جهانی می باشد خود را موظف می داند که در برنامه های خود به غربالگری جهت تشخیص زود هنگام و در نتیجه درمان موثر و پیشگیری از افت زودرس افراد سالمند توجه ویژه داشته باشد.
پیرو مذاکرات قبلی انجمن دمانس و آلزایمر ایران با مسئولین اداره کل بهزیستی کشور، طرح غربالگری با هدف برآورد میزان شیوع اختلالات شناختی (دمانس) در سالمندان و تشخیص و مداخله درمانی زود هنگام بر اساس پروتکل سند ملی دمانس، مداخلات توانبخشی و اجتماعی و همچنین آموزش کارشناسان رشته های مرتبط براي آشنايي با نحوه اجرای آزمون های شناختی در دو استان یزد و قزوین تدوین گردید.
دومین کارگاه آموزش تست های تشخیصی جهت اجرای طرح غربالگری در استان قزوین در روزهای هشتم، نهم و دهم بهمن ماه در شهر قزوین برای 90 نفر از کارشناسان معرفی شده برگزار شد.
در نخستین روز اجرای فاز اول طرح، برنامه ساعت 8:45 دقیقه صبح هشتم بهمن ماه با تلاوت آیاتی از قرآن کریم و پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران آغاز شد. سرکار خانم غلامرضایی معاون پیشگیری بهزیستی استان قزوین ضمن خوشامدگویی به حاضرین در رابطه با شیوه اجرای طرح و لزوم تشخیص زودهنگام و پیشگیری سخنرانی نمودند. سپس جناب آقای دکتر دهباشی پور مدیر کل سازمان بهزیستی استان قزوین در رابطه با بحران سالمندی در کشور و هزینه های نگهداری سالمندان و مشکلات مراقبین و اهمیت تشخیص و مداخلات به موقع سخنرانی نمودند.
سپس سرکار خانم صالحی مدیر انجمن دمانس و آلزایمر ایران پس از معرفی انجمن در رابطه با اهداف و لزوم اجرای طرح و اجرای کارگاه 3 روزه سخنرانی نموده و از مسئولین محترم استان قزوین جهت همکاری و برگزاری این دوره آموزشی قدردانی و تشکر کردند.
جزوه آموزشی و پمفلت و بروشورهای آموزشی تهیه شده در انجمن نیز، در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت.
خانم دکتر ظاهری در رابطه با دوران سالمندی، دمانس و انواع آن، بیماری آلزایمر، مراحل بیماری، روش های تشخیص، عوامل خطر ساز و راه های پیشگیری آموزش های لازم را ارائه نمودند.
در دومین روز کارگاه، روش انجام تست های تشخیصی (MMSE-GDS-AMTS) به صورت کامل توسط خانم دکتر احمد زاده و خانم دکتر احمدی آموزش داده شد. در پایان کارشناسان انجمن به سوالات حضار پاسخ دادند.
در سومین روز آقای مهندس دمیرچلی نیز جهت آشنایی افراد غربالگر با اپلیکیشن اجرایی طرح، آموزش لازم را ارائه کردند. آقای خوانساری مدیر اجرایی انجمن در رابطه با مسائل حقوقی صحبت نمودند.
همچنین در سومین روز کارگاه مراسم افتتاح اجرای طرح و امضای تفاهم نامه توسط اداره کل بهزیستی استان قزوین و انجمن دمانس و آلزایمر ایران برگزار گردید.
این مراسم با حضور سرکار خانم صفاری فرد معاون پیشگیری از معلولیت سازمان بهزیستی کشور خانم دکتر کریمیان و خانم دکتر رحمانی معاون دانشگاه علوم پزشکی قزوین و دکتر دهباشی پور و خانم غلامرضایی مدیر عامل انجمن دمانس و آلزایمر ایران خانم صالحی و آقای خوانساری مدیر اجرایی انجمن برگزار گردید.
در انتها تفاهم نامه توسط مسئولین محترم امضا و اجرای طرح کلید خورد.