تشخیص بیماری آلزایمر کاری است که باید حتما توسط متخصص آن انجام پذیرد.
بیماری آلزایمر یکی از عوامل دمانس (اختلال شناخت و حافظه) است. علائم آن شامل از دست دادن حافظه، قضاوت و استدلال و تغییراتی در حالات و رفتار می باشد. گاهی افراد به این علائم توجهی نمی کنند و تشخیص نمی دهند که چنین اختلالی وجود دارد. از آنجاکه علائم بتدریج ظاهر می شوند، ممکن است که مدت طولانی جلب توجه ننمایند. در این حالت ممکن است اشتباها تصور شود این رفتارها بخشی از روند پیری است.
تشخیص :
بسیار حائز اهمیت است که اگر شاهد علائم زیر هستید به یک متخصص مغز و اعصاب مراجعه نمائید.
- ضعف حافظه
- کاهش توانایی در قضاوت
- استدلال
- انجام امور روزمره
- تغییرات در حالات و رفتار خود و یا اطرافیانتان
بعضی از بیماری ها یا حالات ممکن است علائمی شبیه بیماری آلزایمر را ایجاد نمایند مانند:
- افسردگی
- بیماری های تیروئید و یا مشکلات قلبی
- برخی عفونت ها
- تداخلات داروئی
- مصرف الکل
اتخاذ تشخیص بیماری آلزایمر بصورت طبی
تشخيص طبي از طريق مجموعه سنجش و ارزيابي دقيق و حذف دلايل احتمالي ديگر، انجام مي گيرد. پزشكان معمولاً 80 تا 90 درصد اوقات می توانند تشخيص صحيح دهند.
پزشک خانواده یا کلینیک حافظه می توانند بهترین تشخیص را بدهند. ممکن است پزشک خانواده نظر دهد که بیمار باید به تعدادی متخصص برای تشخیص نهایی مراجعه نماید.
افراد متخصص این حوزه شامل تخصص های زیر هستند:
- روانشناس
- روانكاو
- متخصص مغز و اعصاب و سالمندان
- پرستار
- مددکار اجتماعی
- متخصص كاردرماني
اين متخصصين مشكلات ايجاد شده در حافظه، توانائي استدلال، تكلم و قضاوت و اثرات آن بر زندگي روزمره بيمار را بررسي مي كنند.
روند تشخيص بیماری آلزایمر
با مراجعه به پزشك مغز و اعصاب، او بررسي هاي لازم را از طريق مكالمه با فرد، معاينه فيزيكي، تست حافظه و اسكن مغز انجام مي دهد.
1- بررسی تاریخچه شخصی
از فرد مبتلا، افراد خانواده ويا دوستان او در مورد علائم بيماري در زمان حال و گذشته سئوالاتي خواهد شد. همچنين در مورد بيماريهاي گذشته شخص، سابقه پزشكي و روحي رواني خانواده سئوالاتي مطرح ميشود.
2- مکالمه با فرد
در اين قسمت ، شخص را از نظر درك زمان و مكان و همچنين حافظه و محاسبات ساده، بررسي مي كنند . اين تمرينات شامل بياد آوردن لغات ، اجسام ، نقاشي كردن ، ديكته و سئوالاتي چون ( الان چه سال ، ماه و روزي است ) مي شود.
3- معاینه فیزیکی
براي رسيدن به تشخيص نهائي، يك معاينه كامل پزشكي ضروري است. بدين منظور پزشك احتمال وجود بيماري هاي: قلب، ريه، كبد، كليه ، تيروئيد كه مي توانند علائمي مشابه بيماري آلزايمر ايجاد كنند را بررسي مي كند. سيستم عصبي هم بررسي مي شود تا اطمينان كامل حاصل گردد كه ساير امراض عصبي باعث اين اختلالات نمي باشد. به همين منظور پزشك آزمايشهائي بر روي قدرت، كشيدگي و هماهنگي ماهيچه ها، حركات چشم، تكلم و حسها انجام مي دهد.
4- آزمایش ها و بررسی های پاراکلینیک
آزمايش كامل خون ، جهت رديابي ناراحتي هائي چون كم خوني ، مرض قند، تيروئيد و يا عفونت كه مي توانند علائمي مشابه داشته باشند انجام مي گيرد. ساير آزمايشها مانند EEG ( نو ار مغزي ) سي تي اسكن ،P E T و SPECT و MRI مغز مي باشد، كه با تشخيص و دستور پزشك متخصص انجام خواهد شد، ميتوانند در پيدا كردن منشاء علايم كمك نمايند.
سنجش حافظه
مشاور با استفاده از تست های موجود می تواند وضعیت حافظه فرد را ارزیابی کرده و انواع مشکلات (دمانس، افسردگی ، اضطراب و …) را تشخیص میدهد. در صورت نیاز جهت انجام مراحل بعدی تشخیصی به پزشک متخصص ارجاع دهد.
در این بخش
- اهمیت تشخیص زود هنگام
-
بعضی از بیماری ها یا حالات ممکن است علائمی شبیه بیماری آلزایمر را ایجاد نمایند مانند
-
برای چه باید از تشخیص بیماری آلزایمر مطلع شد؟
-
اتخاذ تشخیص بیماری آلزایمر بصورت طبی
-
روند تشخيص بیماری آلزایمر
-
سنجش حافظه